Yoga en rugpijn

Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. Er wordt geschat dat 80% van de mensen er in meer of minder mate last van heeft. Zo ook ik.

Zo ben ik ook bij yoga uitgekomen. Gelukkig. Yoga heeft mijn ’niet te verhelpen klachten’ voor een groot deel verminderd. Niet voor 100%. Yoga is geen wondermiddel. Maar door eigen ervaring ben ik ervan overtuigd dat yoga jouw leven met rugpijn een stuk aangenamer kan maken.

‘Ik ben geen arts. Geen fysiotherapeut. Ik ben een yogaleraar. Die mensen wil helpen met rugklachten’.

In de wetenschap is vriend en vijand het er over eens dat bewegen goed is. Wat je ook doet, welke sport je ook beoefent. Het voordeel van yoga is dat het een totaal gebeuren is. Yoga is tegelijkertijd statisch en dynamisch, je werkt aan stabiliteit en flexibiliteit, aan evenwicht en coördinatie.

Als ervaringsdeskundige ben ik mij gaan verdiepen in hoe yoga rugklachten kan verminderen. Dat is zeg maar mijn ding. En daar zijn mijn lessen op ontworpen. Waarbij gelet wordt op het individu. Bij sommige rugklachten wil je spiergroepen versterken. Bij andere wil je spiergroepen flexibeler maken.

Daarbij word ik ondersteund door deskundigen, die ik kan raadplegen. Ik ben geen arts. Geen fysiotherapeut. Ik ben een yoga leraar. Die mensen wil helpen met rugklachten. Zoals yoga mij geholpen heeft.